Kortfilmsdagen 2023

På årets kortaste dag blir det GRATIS kortfilmer på Rio biografen.

Vi kommer att visa fyra filmer, varav två är regisserade av Johan Bodell som kommer att gästa oss för en inledning kring filmskapandet.

Vi bjuder på en fikabuffé innan filmerna börjar.

Torsdag 21 december kl 19, fri entré

Filmerna som visas är:

”Stulen dröm” av Johan Bodell

En blivande ung skådespelerska från Sverige som arbetar i en livsmedelsbutik drömmer om att göra det stort i Hollywood. Efter att hennes pojkvän har spelat in hennes audition, ber producenterna av en stor film henne att komma in på en live audition när COVID plötsligt slår till och begär istället en virtuell audition med ett skriftligt avtal bifogat. Ett skriftligt avtal som hon flera år senare får reda på inkluderade att hon signerade bort hennes likhet, eftersom hennes utseende används för filmens virtuellt genererade stjärna

Vinnare av London Movie Awards (dec 2021), officiellt urval av Black Panter International Film Festival och hedersomnämnande New York Movie Awards.

”Vi måste gå” av Johan Bodell

Rapporter om kaos, panik och trupprörelser sänds i radio. Både hennes man och barn är borta, kriget har drabbat Sverige väldigt plötsligt. Trots detta bestämmer sig Lisen och Per för att bege sig ut på den svenska landsbygden för att spåra upp sina barn.

En berättelse om en familj och vad de håller på med när kriget plötsligt bryter ut i Sverige.

Vinnare vid kortfilmsfestivalen i Los Angeles för bästa producerade manus, vinnare av Florence Film Awards och Exit Filmfestival. Officiellt urval på många festivaler och finalist vid Las Vegas International Film & Screenwriting Competition.

”Madden” av Malin Ingrid Johansson

Madden är en berättelse om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför.

Vi lever i en tid där självförverkligaren, individualism och valfrihet krockar hårt mot den tradition av arv och det kollektivet som livet på en gård kan innebära.

Filmen vann Startsladden vid Göteborgs Film Festival och var även uttagen till Berlins Filmfestival.

”Sanningen om nya Anna Susanna” av Stig Björkman

Evabritt Strandberg är Anna Susanna vild och lite galen, och klädd i det allra senaste dammodet från Mahjong och NK:s dammode. En berättarröst ställer frågor om den mystiska Anna Susanna, som förbereder en middag för två (titta efter Sven Wolter i en biroll) och har något mystiskt i kikaren.