Kortfilmsdagen

På årets kortaste dag den 21 december visar vi ett antal svenska kortfilmer. Vi har försökt fått ihop ett varierat innehåll av kortfilmer. Vi vill trycka lite extra för kortfilmen Sarri ja Sanna som har en Ockelbo anknytning.

Entré: GRATIS

SARRI JA SANNA

Regi: Julia Qvarnström

2020 / 4.30 min

Sarri Qvarnström och Sanna Koivuoja har varit bästa vänner hela sina liv. I detta kärleksfulla porträtt följer vi med när de bakar joulutorttu och minns sin uppväxt som att vara varken svensk eller finsk, men ändå både och. En sprudlande kortdokumentär där skrattet möter allvaret.

DANSA MIN DOCKA

Regi: Jasmijn Kooijman

2022 / 15 min

Oroliga asylsökande, arga aktivister och lydiga handläggare i lika underbar som sylvass stop-motion om människorna som alla är fast i migrationsverkets byråkratiska klor.

JOSEF

Regi: Aman Niel

2022 / 14 min

Josef blir oväntat uppbjuden på lägenhetsfest. Hos Cissi & Maria, ett par medelålders kvinnor som på barnlediga helger festar tillsammans med dom yngre männen Hamza och Adam. Långsamt förstår Josef vad som pågår i lägenheten och vad som förväntas av honom.

TORTOISE IN TIME

Regi: Nicklas Dahlström

2022 / 14 min

En liten sköldpadda krälar runt på golvet i en lägenhet. Människan i soffan är död, men det är ingen i världen som vet. Han har inga vänner, ingen släkt i livet. Räkningarna på autogiro. Tiden går, posthögen vid dörren växer alltmedan mannen ruttnar bort, och vår hungriga lilla sköldpadda börjar bli smått tokig av ensamhet.

BOLL

Regi: Salad Hilowle

2021 / 7 min

Boll är en undersökande och humoristisk film där fotbollens biroller står i fokus. Vad händer när man vänder kameran bortom planen? I filmen återskapas fotbollens skådespel med hjälp av dess osynliga hjältar. En underhållande skildring av vår besatthet av en boll.

BERRY PICKERS

Regi: Agnes Skonare Karlsson

2022 / 15 min

Två thailändska bröder är i Sverige för att plocka bär, men en kraftig värmebölja i fjällen har hindrat tillväxten. Medan bröderna förtvivlar, skuldsatta för resan, badar turistande svenskar i fjällsjöarna. Desperationen växer i en drabbande film om globala klasskillnader.